Kuppaus

Moni kokee ennakkoluuloja kuppausta kohtaan – tästä hoitomuodosta saattaa tulla monelle kovin barbaarinen ja alkukantainen mielikuva, joka johtuu varmastikin siitä, että kuppauksen yhteydessä potilaasta vuotaa melko runsaasti verta. Kuppaus on kuitenkin ikivanha hoitokeino, josta potilaat voivat vielä nykyäänkin joissakin tilanteissa hyötyä. Kiinnostaako sinua kuppaus hoitomuotona? Haluaisitko tietää siitä enemmän? Jos vastasit ”kyllä”, jatka ihmeessä lukemista. Kerromme seuraavassa kappaleessa mihin kuppausta käytetään ja millaisissa tilanteissa potilas saattaa kuppauksesta hyötyä. Tämän jälkeen kerromme siitä miten kuppauksen vaikuttavuutta voidaan perustella. Lopuksi kerromme vielä millaisissa tilanteissa ei ole suositeltavaa käyttää kuppausta hoitokeinona.

Mihin kuppausta käytetään?

Nykyisin kuppausta käytetään laukaisemaan jännitystiloja esimerkiksi niska-hartiaseudulla, selässä tai raajoissa. Monella on nykyisin erilaisia jännitystiloja, jotka saattavat johtua esimerkiksi epäergonomisista työskentelyasennoista, minkä vuoksi kuppausta ei kannata hoitomuotona unohtaa tai suoraan sivuuttaa.
Kuppausta voidaan käyttää myös jännityspäänsäryn, migreenin ja korkean verenpaineen hoitamiseen. Moni kokee esimerkiksi nykyisen työelämän, jossa tulee monesti olla paljon esillä ja esiintyä, jännittäväksi ja saattaakin kärsiä jännityspäänsärystä. Migreeni on erityisen ikävä vaiva, johon voi yrittää etsiä helpotusta kuppauksen kautta.

Oletko joskus kärsinyt ”levottomista jaloista” ja tuntuuko nukkumaan mennessäsi, ettet pysty nukahtamaan, koska jalkasi eivät suostu rentoutumaan ja pysymään aloillaan? Osa kuppaukseen osallistuneista potilaista on löytänyt juuri kuppauksesta avun vaivaan, jota kutsutaan yleisesti ”levottomiksi jaloiksi”. Kuppauksesta voi löytää apua myös moniin muihin vaivoihin – esimerkiksi astman oireiden lievittämiseen sekä erilaisten verenkiertohäiriöiden hoitoon on myös käytetty kuppausta. Naisten vaihdevuosivaivat ovat eräs vaiva, johon kuppausta käytetään.

Miten kuppauksen vaikuttavuutta voidaan perustella? – How can we argument for the effectivines of cupping?
Kuppaus on erittäin perinteinen ja vanha parannuskeino. Perinteiden mukaan uskottiin sairauden asuvan pintaveressä ja kuppauksen avulla ”pahaksi” koettu pintaveri poistetaan. Tämän hoitotoimenpiteen uskotaan nopeuttavan terveen, uuden veren muodostumisprosessia ja edesauttavan potilaan parantamista.
Vielä nykyäänkin kuppausta puolustavat tahot ovat sitä mieltä, että kuppauksesta on monenlaista hyötyä. Sen käyttämisen avulla uskotaan hiussuoniston puhdistuvan kuona-aineista sekä kudosten verenkierron paranevan. Hoidon avulla uskotaan kudosnesteen happamuuden palautuvan normaaliksi. Kun ”pahaa” verta poistuu potilaasta kuppauksen myötä, muodostuu luuytimessä punasoluja, mikä parantaa veden kykyä kuljettaa happea.

Milloin ei ole suositeltavaa käyttää kuppausta?

Vaikka kuppauksesta katsotaankin olevan hyötyä, sitä ei kuitenkaan voi tehdä kaikissa tilanteissa eikä kaikille potilaille. Millaisissa tilanteissa kuppausta ei suositella? Esimerkiksi potilaalla oleva kuumetauti tai vaikea sydänvika on este kuppaukselle. Myös potilaan vakava diabetes estää kuppauksen, koska tällaisen potilaan haavat paranevat hitaasti. Jos potilaalla on vakava astma tai syöpä, estävät nämä kuppauksen. Jos potilaan hemoglobiinitaso on alhainen, ei kuppaus ole kyseiselle potilaalle hyvä vaihtoehto eikä potilaan tule hakeutua kupattavaksi myöskään siinä tapauksessa, että hänellä on HIV tai jokin muu veriteitse tarttuva tauti.
Jos potilas syö verenohennuslääkkeitä, tarvitsee kyseinen potilas kuppaukseen lääkärin luvan ja hänen tulee jättää kyseinen lääkitys väliin suurinpiirtein viikoksi. Jos potilas sairastaa jotakin muuta sairautta, joka on vaarassa aktivoitua aineenvaihdunnan vilkastuessa, tulee potilaan harkita tarkkaan, onko kuppaus hänelle sopiva vaihtoehto vai kannattaisiko hänen kokeilla mieluummin jotakin aivan toisenlaista hoitoa. Jos potilaalla on jokin monisairaus, tarvitsee hän kuppausta varten luvan lääkäriltään.

Kuppaushoidon järkevyyttä tuleekin aina punnita potilaan tilanteen mukaan. Toisissa tapauksissa kuppaus voi olla erinomainen keino parantaa potilaan tilannetta, kun taas toisissa tilanteissa kuppauksesta voi olla suoranaista haittaa. Jos kärsit esimerkiksi jännityspäänsärystä, migreenistä tai ”levottomista jaloista” eikä sinulla ole mitään sellaista vaivaa, joka estäisi kuppauksen, kannattaa sinun harkita, olisiko kuppaus juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Neuvottele tarvittaessa asiasta lääkärisi kanssa ennen hoidon aloittamista.